Als je weet dat je snel gaat sterven…

Ze had net te horen gekregen dat er geen hoop meer was. Ze konden niets meer voor haar doen en de levensverwachting was maximaal 3 maanden. De kanker woekerde in haar lichaam, dus het was onvoorspelbaar. Daarom belde ze mij. Ze wilde graag dat ik haar uitvaart ging regelen.

Mensen vragen wel eens wat  ik het moeilijkste vind in mijn werk. Nou, dit dus…een voorbespreking met iemand die weet dat ze gaat sterven… een voorbespreking met iemand die nog maar 42 jaar oud  is… een voorbespreking met iemand die ik persoonlijk ook goed ken. Dat is moeilijk. In mijn eigen kleding, om de spanning eraf te halen, ging ik die zaterdag naar het UMCG.

De weg naar het sterven

Wat ben ik toch altijd verbaasd over de kracht die mensen hebben, terwijl ze in hun laatste levensfase zitten. Ze hebben op een of andere wijze veel liefde over te dragen en hebben  veel dankbaarheid naar familie en vrienden. De weg naar het sterven maakt mensen zachter, kwetsbaarder, dankbaarder.

Ruim 2 uur ben ik bij haar geweest. We hebben alle emoties de revue laten passeren. Filosoferen over het leven, een traan om relaties die verbroken werden, maar we hebben ook veel gelachen.

Eigenlijk ook de dood een beetje uitgelachen. Want zo was ze. Een erg groot deel van haar leven was ze ziek. Vaak heeft ze in ziekenhuizen gelegen. Maar tussendoor heeft ze geleefd. Nooit de moed verloren en ook nu eigenlijk niet. Want ondanks dat de prognose slecht was, ging dit niet over haarzelf. “Het is net of ik voor een ander de uitvaart aan het regelen ben” , zei ze.

Prachtig afscheid voorbereid

8 dagen later is ze overleden. Onwaarschijnlijk snel heeft de kanker het van haar levenslust gewonnen. Samen met de familie hebben we een prachtig afscheid voorbereid. Op de manier waarop zij het wilde, op de locatie die ze wilde, met de muziek die ze wilde, met de mensen die ze wilde.  

Haar belangrijkste laatste boodschap aan iedereen was: LEEF! Want ondanks haar korte leven, met ook nog eens de nodige hobbels,  is dit hetgeen wat zij zelf ook gedaan heeft.

Lieve Viola, veel dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn zonder jou. Je zult hier door velen gemist worden!

Uitvaartwensen

Weet u uw uitvaartwensen? Welke uitvaartmuziek moet er gedraaid worden? Wel of geen sprekers? Het zijn zaken waar u vooraf over na kunt denken. Leg uw uitvaartwensen vast en bespreek ze met uw dierbaren.