Op afstand, maar liefdevol

Het woord ‘afstand’ heeft de afgelopen periode een aparte lading gekregen. Meer dan ooit realiseren wij ons wat het nu betekent. Het corona-virus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. We moeten wennen aan alles wat anders is, of wat nu niet meer kan.

Beperkt aantal personen

We kunnen niet meer met grote groepen samenkomen. Zoals iedereen na een persconferentie de nieuwe regels op zich moet laten inwerken, zo maken wij als uitvaartverzorgers ook iedere
keer de balans op. Van 30 personen, naar onbeperkt aantal personen. En begin deze maand weer naar 30 personen. Sinds afgelopen week mogen er weer 100 personen aanwezig zijn op een afscheid. Zolang we maar wel 1,5 meter afstand houden. Want dat is al die tijd onveranderd gebleven. Ook in de wereld van afscheid.  Wij zorgen samen met de aanwezigen dat het verantwoord maar warm is. Dat valt soms niet mee. We moeten vaak schakelen tussen de maatregelen en de emoties.

Want hoe creëer je nabijheid als je 1,5 meter afstand moet houden?  Juist in een periode van verlies en verdriet hebben mensen behoefte aan die schouder, arm, of een knuffel. Fysieke troost wordt erg gemist in deze periode, maar de alternatieven die bedacht worden zorgen ook voor ontroering, warmte en troost.

Intiem afscheid met livestream

Ik merk dat afscheid nemen met alleen de familie heel intiem kan zijn. De sfeer is heel eigen en de verhalen en gesprekken ontzettend dichtbij. Van het organiseren van een afscheidsevenement is de familie nu meer bezig met het echte afscheid voor henzelf. En dat voelt heel dichtbij.

Inmiddels kan er bijna altijd een livestream geregeld worden. Mensen die niet bij het afscheid kunnen zijn volgen de ceremonie dan vanuit huis. Op afstand, maar zeker betrokken. En mocht er toch behoefte zijn om meerder mensen afscheid te laten nemen, dan geeft een condoleance vaak uitkomst.

Laten weten dat je meeleeft

Die knuffel mag natuurlijk niet gegeven worden. Maar een glimlach, oogcontact, een luchtkus,
een handgeschreven kaart, een goed gesprek in de dagen na de uitvaart….  Er zijn zoveel mogelijkheden om te laten weten dat je met iemand meeleeft. Ingetogen en intiem en misschien nog wel intenser dan het handen schudden en weer doorlopen, zoals wij voorheen gewend waren.

Ik wens iedereen veel troost en verbondenheid in deze tijd.